forside          pollenallergi          profil

 

pollenallergi og fysisk planlægning

Bør man som pollenallergisk borger kunne forvente at færdes til og fra skole og arbejde, cykle ad byens grønne cykelruter og opholde sig på pladser og i parkerne uden at blive udsat for store mængder pollen?

 

Det er muligt for planlæggere, landskabsarkitekter og gartnere at håndtere denne problemstilling. Ved at plante lav-allergent, bruge bufferzoner og igennem en velovervejet planteanvendelse og -pleje, kan der både skabes nye og spændende plantningsudtryk og skabe byrum og landskaber der i højere grad er tilgængelig for pollenallergikere.

 

Pollenallergi er et stort problem og et stadig stigende problem i den danske befolkning. I år 2000 var der knap én million pollenallergikere, i år 2020 forventes 1,7 million. Pollenallergi medfører reduceret livskvalitet for den enkelte, det begrænser ens livsudfoldelse og hæmmer folk blandt andet i at motionere. Pollenallergi betyder også nedsat arbejdseffektivitet, sygedage og lægebehandling, hvilket koster samfundet mere end 4,3 milliarder kroner om året.

 

 

Baggrund

Pollenallergi er et komplekst problem, dels fordi allergi opfattes som et personligt problem for den enkelte. Sygdomsfrie personer kender ikke til allergi og tillægger ikke problemet nogen større betydning. Dertil kommer, at pollen spreder sig over store afstande og at man kun har begrænset kendskab til spredningens karakter og omfang. Der er kun få eksempler på at allergier er håndteret i det offentlige rum.

 

Pollenallergi vil blive et væsentlig større problem og medføre flere pollenallergikere - grundet større pollenmængder og en øget luftforurening. Sammenhængen mellem klimaændringer og pollenforekomst er veldokumenteret. Konsekvenserne er en øget pollenmængde i løbet af hele pollensæsonen, pollen der fremkalder en stærkere allergisk reaktion end hidtil, en tidligere start på pollensæsonen samt en længere sæson.

 

Det varmere klima, grundet klimaændringer, vil gøre nye plantetyper i stand til at blomstre i Danmark. En hidtil ukendt plante i Danmark optræder nu i pollenmålingerne fra Astma-Allergi Forbundet, det er bynke-ambrosie. Det er en invasiv plante, en urt i kurvblomstfamilien, den er høj-allergen og fremkalder således en markant allergisk reaktion. Plantan, en indført træart, er ligeledes begyndt at blomstre. Platanen er dog relativt velkendt, da den allerede i dag udgør 15 % af vejtræerne i Århus og ca. 10 % i København

 

Ovenstående er baseret på mit speciale, 'Det tilgængelige landskab - pollenreduktion i en grøn hospitalsby'. Det er baseret på litteraturstudier, skitsering, afprøvning af hypoteser og syntese med den landskabsarkitektoniske faglige metode om planlægning af friarealer og med viden fra forskellige områder som aerobiologi, meteorologi, allergologi samt viden om partikelforurening- og spredning.

 

Specialets forslag viser beplantning i et nyt perspektiv, hvor pollenallergi har været styrende for at skabe et tilgængeligt landskab. Løsningen, der primært er bygget op omkring læbælter og træer som partikelfilter, fokuserer på afsætning af pollen igennem læ og turbulens i den vegetation og beplantning, der findes i naturen og det omgivende landskab.

 

Specialet blev ved mundtlig eksamen bedømt med karakteren 12. Vejleder: lektor Torben Dam, landskabsarkitekt. Censor: Jens Balsby Nielsen, Ph.D., landskabsarkitekt.

 

Specialet fik blandt andet følgende kommentarer fra vejleder, lektor Torben Dam: "Et solidt, flot og perspektivrigt speciale, der bærer hele vejen igennem." og "Layoutet vidner om overskud og modeller, foto og illustrationer når et meget højt niveau".

  

Læs mere i det følgende materiale:

 

Uddybende om specialet

 

Speciale-booklet i pdf (5,7 mb)

 

Når naturen gør os syge. Artikel i Grønt Miljø, nr. 2, 2010, s. 16-18.

 

Pollenallergi ind i planlægningen. Videnblad Park og Landskab, Center for Skov og Landskab, KU. (tilgængelig med abonnement på Videntjenesten).

 

 

 

Martin Theill Johansen - cand. hort. arch., landskabsarkitekt MDL